Meer+blauwtonggevallen+in+Frankrijk
Nieuws
© bbc.co.uk

Meer blauwtonggevallen in Frankrijk

Nadat er twee weken geleden een geval van blauwtong werd ontdekt op een landbouwbedrijf in Frankrijk, blijkt dat er nog zeventien andere bedrijven zijn besmet, meldt Vilt.be.

Vijftien gevallen bevinden zich in de regio Allier, twee in Puy-de-Dôme en één in Creuse. De bron van de besmetting met blauwtong variant 8 is nog niet gevonden.

Er is een veiligheidszone van 150 kilometer rond de besmette bedrijven ingesteld. Binnen deze zone wordt met monitoring en vaccinatie gestart.

Frankrijk wil in totaal 1,3 miljoen runderen en schapen vaccineren. De ziekte veroorzaakt grote verliezen omdat de dieren een groeiachterstand oplopen en omdat er abortus optreedt bij zwangere dieren. Bij runderen zijn de verschijnselen meestal wel milder dan bij schapen.

Waakzaamheid

Het Belgische Voedselagentschap roept daarom op tot verhoogde waakzaamheid voor blauwtong. Alle herkauwers die uit het risicogebied in Frankrijk worden aangevoerd, moeten worden afgezonderd en binnen twee dagen na aankomst op blauwtong worden getest. Enkel gevaccineerde dieren mogen worden ingevoerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer