Van proefstal naar officieel systeem

Om van proefstal een erkend stalsysteem te worden moet er op drie andere bedrijven ook ervaring worden opgedaan met het betreffende stalsysteem. Inmiddels hebben die drie gegadigden zich gemeld. Zij investeren op korte termijn in eenzelfde vleesvarkenstal als de proefstal op De Hoeve van Hans Verhoeven.
Wanneer de ammoniakmetingen daar ook een emissie laten zien van 0,4 of minder en de stal wordt erkend als nieuw systeem, dan is het de meest duurzame stal van Nederland, is Verhoevens overtuiging. De kosten van de stal zoals die bij hem staat, liggen tussen de 400 en 450 euro per varkensplaats.
Hans Verhoeven is een van de initiatiefnemers van Keten Duurzaam Varkensvlees. De keten telt inmiddels ruim 350 deelnemers. KDV onderscheidt zich van andere keurmerken door de doelstellingen in dierenwelzijn en milieu.
Bij dierenwelzijn is antibioticareductie een van de speerpunten. Er is een algeheel verbod op preventief gebruik en in 2016 moet er sprake zijn van een nagenoeg antibioticavrije keten. Daarin ligt onder andere de reden waarom er wordt gespeend op vier weken. Ander doel voor 2016 is een energieneutrale productie.
Alle boeren in de keten werken volgens het eisenpakket van Keten Duurzaam Varkensvlees. En deze manier van werken gaat verder dan alleen de boeren, geeft Verhoeven aan. KDV is een innovatief samenwerkingsverband van boeren, slachterij Westfort, grossiers, slagers, retail en vleeswarenproducenten.
Verhoeven: ‘Allemaal partners die nauw betrokken zijn bij het concept van duurzaam vlees en elkaar vaak kennen.’ Binnen KDV worden wekelijks tussen de 18.000 en 20.000 varkens geslacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer