Pluim Utrechtse fruitteelt

De intensieve maatregelen die Utrechtse fruittelers nemen om vervuiling van het oppervlaktewater te voorkomen, blijken succesvol. In 2014 werden slechts tweemaal de normen voor gewasbeschermingsmiddelen overschreden, tegen 32 keer in de jaren 2007-2010.

Dat maakten hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) maandag bekend. De doelstelling uit convenant ‘Schoon water Utrechtse fruitteelt’ voor het jaar 2014 (maximaal twaalf keer) is daarmee ruimschoots gehaald. De vondst van te hoge concentraties Captan in het oppervlaktewater was voor het waterschap de aanleiding om tot een convenant te komen.
‘Hier word ik echt blij van. De Utrechtse fruittelers hebben mijn verwachtingen overtroffen’, reageert Guus Beugelink, hoogheemraad bij HDSR.
In praktijknetwerk ‘Fruittelers werken aan schoon water’ werkten telers in verschillende groepen samen aan de invoering van maatregelen zoals driftreducerende spuitdoppen. Ook organiseerden zij spuitdoppencontroles.
Een van de aanjagers van emissiebeperkende maatregelen en innovaties in de Utrechtse fruitteelt is LTO Noord-bestuurder Wim van Wijk uit ‘t Goy. ‘Dit resultaat laat heel goed zien waar we mee bezig zijn geweest de laatste jaren en waar we ook de komende jaren mee bezig blijven.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer