Angel uit Drentse drainage

Drenthe - De partijen in het Drents groenmanifest hebben met de pro-vincie de angel uit het drainagedossier weten te halen. De algehele ban op nieuwe drainage en beregeningsputten rond veertien Natura 2000-gebieden is van de baan.

Joost de la CourtDe aanpak die de landbouw en de natuurorganisaties nu hebben ontwikkeld, moet het al doende mogelijk maken nabij natuurterreinen toch rendabele landbouw te houden.
Boeren met beregenings- of drainageplannen hadden voor hun vergunning anders eerst via eigen onderzoek moeten aantonen dat die ingrepen de natuur niet zouden schaden. Dit zou dermate kostenverhogend werken dat zo’n ingreep niet lonend zou zijn.
Nu komt er een beleid waarbij de provincie per gebied zelf onderzoekt of een aanvraag voor aanleg kan worden gehonoreerd. Tegelijk worden maatregelen toegepast om de kans op verdroging van de natuur te verminderen. Daarmee wordt het aantal vergunningen dat nog nodig is alleen maar kleiner of zelfs overbodig.

Procedures

‘We pakken het probleem zo van buiten naar binnen aan’, zegt de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet. ‘Daarbij bieden we ruimte aan zowel de landbouw als de natuur en verminderen we administratieve procedures. Het voorkomt bijvoorbeeld extra lasten bij agrariërs.’
De hydrologische bufferzones waar eerder sprake van was, zijn volgens Jumelet van de baan. De onderzoekszones waarin aanvragen van toepassing zijn, zijn slechts tijdelijk.
‘Als de verbeterpakketten zijn uitgevoerd, zijn de gebieden minder kwetsbaar voor verdroging. Dan kunnen de onderzoekszones worden verkleind en kan de vergunningsverplichting verder worden afgebouwd’, ligt hij toe.
De enige vaste vergunningplicht die nog wordt gehandhaafd is die voor grondwateronttrekkingen tot op 200 meter uit een natuurgebied.
Regiodirecteur Wilfred Alblas van Natuurmonumenten vindt dat de boeren wel een punt hebben in hun bezwaren tegen een rigide vergunningenstelsel. ‘Schade aanbrengen aan natuur mag niet, maar de regels waren wel erg inflexibel en kostten de boeren geld. Daarbij levert een vergunningensysteem geen winst op voor natuur. Nu doen we iets wat de natuur echt vooruit helpt. En als de natuur sterker wordt, kan beregening en drainage ook geen kwaad meer.’
Voorzitter Arend Steenbergen van LTO Noord Drenthe benadrukt dat zijn sector geen goed bewerkbare grond wil kwijtraken buiten de begrensde natuurgebieden. ‘Daarbij leiden vergunningen alleen maar tot juridisch getrouwtrek.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer