LEI: voer fors duurder door niet gg-soja

Niet gg-soja gebruiken heeft ingrijpende gevolgen. Er is onvoldoende niet gg-soja om aan alle vraag te voldoen. En de meerkosten voor het gebruik van uitsluitend niet gg-soja en andere eiwitgrondstoffen worden voor de veehouderij geraamd op 60 tot 100 mijoen euro per jaar.

LEI%3A+voer+fors+duurder+door+niet+gg%2Dsoja
© Nieuwe Oogst

Robert Hoste ea van LEI Wageningen UR onderzochten de impact van een beperking van de import van genetisch gemodificeerde (gg) veevoeders. Daarover ligt namelijk een voorstel van de Europese Commissie.

Vraag en aanbod

Het LEI heeft gekeken naar de gevolgen wanneer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Polen en Hongarije kiezen voor een verbod op gg-soja. In zo'n geval moet het verbruik van sojaproducten in die landen 40 tot 50 procent dalen om aan te sluiten op de beschikbare hoeveelheid op de wereldmarkt.

Op een termijn van 3 tot 5 jaar worden de extra kosten voor de Nederlandse veehouderij, vanwege het gebruik van duurdere niet-gg-soja en
alternatieve eiwitgrondstoffen, geschat op € 60 tot € 100 miljoen per jaar. Tachtig procent van dat bedrag is voor de pluimveehouderij.

Overige uitkomsten

Om 1.557 duizend ton gg-sojaboonmeel (verbruik in Nederland) te vervangen door een andere andere grondstof, is 2.985 duizend ton raapzaadschroot, of 4.268 duizend ton zonnebloemzaadschroot, of 15.878 duizend ton gerst of 17.259 duizend ton tarwe.

Hiervoor is 46 tot 3.349 duizend hectare teeltareaal extra nodig (6 tot 430 procent). Afhankelijk van de mix van niet-gg-soja en alternatieve eiwitgrondstoffen die dan in het veevoeder wordt gebruikt. Ook verschuiven handelsstromen.

Intra EU-stromen

LEI verwacht dat invoer in het westen van de EU, bijvoorbeeld via de haven van Rotterdam, verschuift naar intra-EU-stromen vanuit de teeltgebieden
naar de verbruikers. En invoer via de weg en het water vanuit gebieden ten oosten van de EU, zoals Oekraïne.

Er zal minder soja via Nederland de EU binnen komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer