Europarlement+schiet+genvoedselplan+af
Nieuws
© Yvonne hurkens

Europarlement schiet genvoedselplan af

Een ruime meerderheid in het Europees Parlement heeft de Europese Commissie gevraagd om haar genvoedselplan in te trekken.

De commissie had graag lidstaten de macht gegeven om genetisch gemodificeerde producten te verbieden, maar Europarlementariërs hebben het 'halfbakken' en 'slordige' plan afgewezen als onhaalbaar.

'Het nieuwe voorstel van de commissie zou betekenen dat er weer grenscontroles moeten worden ingevoerd', zei VVD-europarlementariër Jan Huitema in het debat.

Helder signaal

De commissie trekt het plan nog niet in, maar wil eerst een oordeel van de lidstaten. Maar volgens een Brusselse diplomaat zullen zij het voorstel ook afwijzen, tenzij de commissie met nieuwe argumenten komt.

'De stemuitslag is een helder signaal naar de commissie. Dit voorstel kan alles wat is bereikt op het gebied van de interne markt en douane unie op z'n kop zetten', zei rapporteur Giovanni La Via.

Zijn voorzet om het commissievoorstel te verwerpen werd aangenomen met 577stemmen voor, 75 tegen en 38 onthoudingen.

Bezwaren

'De laatste maanden zijn ernstige bezwaren geuit over het ontbreken van een 'impact assessment', de vraag of het voorstel niet strijdig is met het vrije verkeer van goederen en of het überhaupt praktisch valt uit te voeren', voegt La Via er aan toe.

'Ik ben bovendien van mening dat dit voorstel de Europese landbouwsector schade zou kunnen toebrengen aangezien die voor een groot deel afhankelijk is van eiwitsupplementen die zijn gebaseerd op GGO's.'

Landsgrenzen

De commissie baseerde haar voorstel op andere GGO-gerelateerde wetgeving die in april 2015 in werking is getreden. Die biedt lidstaten de mogelijkheid de teelt van EU-goedgekeurde GGO's binnen de eigen landsgrenzen te verbieden.

De teelt van GGO's vindt plaats binnen de landgrenzen van een lidstaat, maar de handel in GGO's is grensoverschrijdend. Dat betekent dat een nationaal verbod op verkoop en gebruik van GGO's moeilijk of onmogelijk te handhaven is zonder grenscontroles op import te introduceren

Peter Teffer en Mike Schellart

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer