Europarlement+tegen+verbod+import+ggo%27s
Nieuws
© wur

Europarlement tegen verbod import ggo's

Milieu-Europarlementariërs hebben deze week het plan afgewezen van de Europese Commissie om EU-lidstaten het recht te geven geïmporteerde genetisch aangepaste gewassen te verbieden.

De oproep van het hoofd van de milieucommissie van het parlement, Italiaan Giovanni La Via, aan de Commissie om het plan in te trekken, kreeg de steun van 47 van de 55 aanwezige parlementariërs. Drie stemden tegen, vijf onthielden zich.

Genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) moeten een Europese vergunning krijgen voor ze mogen worden geïmporteerd. Maar in verschillende EU-landen is er verzet tegen ggo's, ook als ze door Europese wetenschappers als veilig zijn bestempeld. De Commissie wil daarom lidstaten de macht geven om ggo's met een veilig-stempel alsnog te verbieden.

Kritisch

Het plan wordt pas ingevoerd als zowel Europarlementariërs als lidstaten het goedkeuren, maar beide zijn kritisch. La Via zegt dat de Commissie niet goed genoeg heeft nagedacht over de mogelijke gevolgen voor de interne markt. Hij noemt het voorstel 'praktisch onuitvoerbaar' en wijst erop dat veel veevoer van genetisch gemodificeerde bronnen komt.

Ook Nederland is kritisch. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) schreef afgelopen zomer dat hij zich zorgen maakte over de gevolgen voor Nederlandse importeurs en veehouders. Nederland wil zelf kunnen beslissen over de toelating van ggo's op hun eigen grondgebied.

Peter Teffer

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer