Twijfel+Dierenbescherming+FBE%2Ddeelname
Nieuws
© Dierenbescherming

Twijfel Dierenbescherming FBE-deelname

De Dierenbescherming weet nog niet zeker of ze een plek in de regionale faunabeheereenheden (FBE) inneemt.

De Eerst Kamer stemde deze week in met de nieuwe Wet natuurbescherming. In een aangenomen motie staat dat een aantal landelijke organisaties als de Dierenbescherming en Faunabescherming plek moet krijgen in de FBE's.

In het wetsvoorstel stond al dat het gewenst was dat er een voldoende brede samenstelling van de besturen van de FBE's komt. In de nu aangenomen motie wordt dit aangescherpt.

Meewerken

Hieruit maakt de Dierenbescherming op dat als ze daar niet aan meewerkt, deze faunabeheereenheden niet aan de slag kunnen omdat ze niet voldoen aan de wet.

Of de Dierenbescherming plaats wil nemen in faunabeheereenheden is nog allesbehalve zeker, meldt de organisatie zelf.

'Er zijn nog veel vragen over hoe een en ander in de praktijk moet gaan werken. Wat is de rolverdeling, welke invloed is er mogelijk en welke verantwoordelijkheden zijn er?'

Gespannen voet

Volgende de Dierenbescherming staat het dierenwelzijn soms op gespannen voet met opvattingen van andere leden van de Faunabeheereenheden, zoals LTO en de Jagersvereniging.

De Dierenbescherming wil eerst meer duidelijkheid over deze punten en gaat de definitieve tekst van de nieuwe Wet natuurbescherming verder bestuderen. Daarna gaat de organisatie zijn positie bepalen en plannen maken over hoe 'tot meer welzijn voor de in het wild levende dieren te komen'.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer