Nederland+heeft+nieuw+Nationaal+Waterplan
Nieuws
© Ulco Wesselink

Nederland heeft nieuw Nationaal Waterplan

Nederland heeft een nieuw Nationaal Waterplan. Daarin staat hoe Nederland zich verdedigt tegen het water, hoe ons water schoner wordt en hoe we Nederland klimaatbestendig en waterrobuust inrichten.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) hebben het plan voor de komende zes jaar vastgelegd.

Ook bevat het Nationaal Waterplan acties om Nederland gidsland te laten blijven voor watermanagement en maatregelen om Nederlanders bewuster te maken van het leven met water.

Wateropgaven

Als we veilig en comfortabel in onze delta willen blijven wonen, is het volgens Schult nodig wateropgaven en andere ruimtelijke plannen te combineren. 'Bijvoorbeeld dijkversterkingen met natuurontwikkeling of bestrijding van wateroverlast met stedelijke herinrichting.'

Van Dam: 'Rivieren doorkruisen Nederland en hebben ons landschap en onze natuur gevormd. Water is cruciaal voor de productie van ons voedsel en we beleven er veel plezier aan. We varen erop en zwemmen erin. Samen zorgen we voor een waterrijke natuur waardoor we ook droge voeten houden'.

Ambities

In het nieuwe Nationaal Waterplan staan vijf ambities centraal. Een daarvan is dat Nederland de veiligste delta in de wereld moet blijven. Deze ambitie wordt vooral ingevuld door de veiligheidsnormen tegen overstromingen te vernieuwen.

Het kabinet kiest verder voor een grotere inzet op verbetering van de waterkwaliteit (meststoffen, bestrijdingsmiddelen, medicijnresten en microplastics), zodat de Nederlandse wateren schoon en gezond zijn en er genoeg zoet water is.

Klimaat

Verder wil het kabinet dat Nederland klimaatbestendig en waterrobuust wordt ingericht, dat Nederland een gidsland is en blijft voor watermanagement en -innovaties. Dat is gunstig voor onze economie en ons verdienvermogen.

Tot slot wil het kabinet stimuleren dat Nederlanders waterbewust leven. De bewindslieden hebben het nieuwe Nationaal Waterplan woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer