Weer+uitstel+peilproef+Lauwersmeer
Nieuws
© Anne Van Der Woude

Weer uitstel peilproef Lauwersmeer

Provincies en waterschappen in Groningen en Friesland stellen de proef met een hoger waterpeil in het Lauwersmeer een jaar uit naar het voorjaar van 2017.

Reden hiervoor is dat, gezien het bezwaren, de tijd krap wordt om de aanvraag voor de watervergunning op tijd in te kunnen dienen. Ook LTO Noord en veel boeren maakten bezwaar.

Bij de overheid kwamen ruim 160 bezwaren tegen binnen, onder meer van LTO Noord en een groot aantal boeren.

Eerder werd de proef ook al een jaar uitgesteld. Het ministerie van EZ had toen meer tijd nodig het Natura 2000-beheerplan vast te stellen.

Scepsis

Gedeputeerde Henk Staghouwer: 'Rode draad is de scepsis over onze uitleg dat de proef niet leidt tot verhoogde risico's. Verder bestaat het idee dat de schaderegeling niets voorstelt en wij afspraken over nulmetingen niet nakomen'.

Het is niet gelukt deze beelden weg te nemen, geeft hij aan. 'Met een groeiende groep zijn we helaas niet meer 'in gesprek' om deze beeldvorming met feiten te kunnen weerleggen.'

Geen afstel

Uitstel betekent geen afstel, zegt gedeputeerde Henk Staghouwer. 'De belangrijkste reden voor de proef is dat we willen kijken of je met een tijdelijk hoger waterpeil de gestage 'verbossing' van het gebied kunt tegengaan.'

Maar ook of zes weken een hoger waterpeil in het voorjaar leidt tot meer en beter riet, plus een betere populatie van flora en faunasoorten in dit beschermde natuurgebied.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer