LTO+overweegt+stappen+tegen+hoger+peil
Nieuws
© Anne Van Der Woude

LTO overweegt stappen tegen hoger peil

LTO Noord Fryslân onderzoekt de mogelijkheden voor juridische stappen tegen de overheid voor plannen om het peil in het Lauwersmeer in het voorjaar te verhogen. Ze had hier deze week overleg over met enkele bestuursleden uit het gebied.

Met verhoging van het peil wil Staatsbosbeheer door het creëren van andere soorten riet de populatie zangvogels in het Lauwersmeer vergroten.

Volgens melkveehouder Johan Boersma uit Kollumerpomp onderschatten de partijen echter de consequenties voor de omgeving, bewoners, recreatie en landbouw.

Afhankelijk van afvoer

'De proef moet absoluut niet doorgaan. Friesland is erg afhankelijk van afvoer van water uit van het Lauwersmeer', geeft Boersma aan.

'Om het gebied heen zijn de consequenties ook groot als het waterpeil stijgt. De proef zou in het voorjaar moeten worden uitgevoerd. Dat is net de periode waarin akkerbouwers het land op gaan.'

Informatiebijeenkomst

Gedeputeerde Sietske Poepjes liet woensdag tijdens de Provinciale Statenvergadering weten dat provincie Groningen binnenkort een informatiebijeenkomst voor agrarische ondernemers organiseert over de pilot en de gevolgen hiervan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  50 %
 • Zondag
  10° / 8°
  70 %
 • Maandag
  11° / 3°
  90 %
Meer weer