Uitdagingen

Uitdagingen
© monique jansen

Ik hou van uitdagingen, soms iets te veel. Over een van die uitdagingen die ik onlangs ben aangegaan, kunt u elders in deze Nieuwe Oogst lezen.
Over een andere uitdaging schreef ik in een van mijn eerste columns op deze plek: het inkruisen van andere rassen in mijn veestapel. Het was mij al jaren een doorn in het oog dat ik zo weinig vooruitgang zag in de levensduur van mijn koeien. Ik wilde mij niet neerleggen bij het feit dat ook op mijn bedrijf jaarlijks ongeveer een derde van de koeien het erf gedwongen verlaat. Investeren in betere huisvesting helpt. Dat is de route van het management aanpassen aan de koe.
Een andere route is de koe aanpassen. Inmiddels kalven de eerste kruislingen af. Van een Franse vader of eentje uit het hoge noorden. Het is vervolgens een uitdaging om ook hier weer mee om te gaan. Meevallers en tegenvallers. Laat ik er voorlopig dit van zeggen: factoren die onderaan het lijstje staan, zoals karakter en vooral melkbaarheid, zijn bepalend voor de tegenvallers. De details die er toe dóen.
Verder krijg je echt een heel andere koe op stal waar je je vervolgens weer op aanpast. Op dit moment ga ik ervanuit dat ik op de goede weg zit, maar wel scherper moet letten op wat ik eerst als randzaken zag. Anders heb ik straks oudere ‘duurzame’ koeien op stal, alleen omdat een aantal een valse start hebben gehad en nog voor het einde van de eerste lactatie uitgeselecteerd zijn. Dan stijgt de gemiddelde leeftijd ook en ben ik voor de buitenwereld misschien ‘duurzaam’ bezig, maar feitelijk voegt het niets toe.
We hebben deze week de laatste ledenbijeenkomsten gehad waar wij de gevolgen van de AMvB in beeld brengen en de leden melkveehouders bijpraten. Wat ik zo bijzonder vind, is dat het karakter van de bijeenkomsten iedere keer anders is. Dat maakt het extra waardevol. Ook hier zit ‘m dat in het omgaan met factoren ‘onderaan het lijstje’, de details die er toe doen.
De AMvB is complex en heeft naar mijn mening geen intrinsieke toegevoegde waarde voor de factor ‘duurzaamheid’. U en ik zullen na een periode van tegenzin ons ook hier weer in gaan aanpassen. Het venijn zit hem erin dat wij ook collega’s hebben waarvoor het een valse start is, zéker met het oog op de fosfaatrechten die daar nog bovenop gaan komen. Zijn we straks voor de buitenwereld een duurzame sector door een aantal bedrijven uit te selecteren? Simpelweg omdat tijdens de wedstrijd de spelregels worden veranderd? Ik vind van niet.
Dat heeft mij extra gemotiveerd om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.

Jos Verstraten

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer