Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Afgelopen twee weken vond in Parijs de klimaattop plaats. Daar zijn afspraken gemaakt over welke maatregelen genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat de temperatuur op aarde met niet meer dan 2 graden Celsius stijgt. Ook de landbouw speelt daarbij een belangrijke rol. Hoe je het wendt of keert, onze sector is een vervuiler. Uit veel onderzoek blijkt dat de samenleving vindt dat ondernemers meer verantwoordelijkheid dragen dan alleen het op orde hebben van hun winst- en verliesrekening, kortom, dat ze ook ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’.
De politiek, ook de Europese, bevestigt dit maar al te graag: niet de winst mag voorop staan, maar de langetermijnbelangen van de samenleving. Het vertrouwen van diezelfde politiek in het bedrijfsleven is echter minimaal. Zo wordt gezegd dat boeren en tuinders alleen maar winst willen maken, wanneer je wilt dat de agrarische sector een bijdrage levert aan het klimaat moet je ze gewoon dwingen de wet te volgen.
Dit is een karikatuur. Wetten weerspiegelen de veranderingen in de samenleving en bedrijven zijn daar onderdeel van. Juist omdat boeren en tuinders in dialoog met consumenten- en milieuorganisaties zijn gaan zoeken naar alternatieven voor vervuilende producten, kwam er ruimte voor nieuwe wetten. Die dialoog was niet het initiatief van Brussel of Den Haag, maar van de sector.
Zelfs al zou de sector geen enkel ethisch gevoel hebben, dan nog is het rekening houden met meer dan winst van groot belang. Hoe kom je als boer of tuinder anders aan bijvoorbeeld een licence to produce van je omgeving, het aantrekken van kapitaal of een verbeterde bodemkwaliteit?
LTO Nederland zet juist hier op in. Geef de ondernemer het vertrouwen en de ruimte om te werken aan verbetering. De doelen van de klimaattop zijn ontzettend belangrijk en de agrarische sector moet stappen zetten in het verminderen van de uitstoot. Maar vertaal de uitkomst van de top nu niet in allemaal wetjes die voorschrijven hoe boeren die doelen moeten halen.
Dat kunnen ondernemers zelf. De verbeteringen in producten en milieu-uitstoot bewijzen dat dit werkt omdat boeren en tuinders voortdurend bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer