Telers verder met duurzame bol

Noord-Holland - Negen bloembollentelers willen binnen drie jaar de helft minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Ze gaan de duurzame bollen vermarkten onder het label van Stichting Milieukeur (SKM).

Tienke WoudaDe bloembollentelers, met een totaalareaal van 400 hectare in het Noordelijk Zandgebied, West-Friesland en Kennemerland, hebben hiervoor coöperatie Natural Living and Growth opgericht. Het is het vervolg van het praktijknetwerk ‘Natuurlijk Leven Natuurlijk Telen’.
‘Het praktijknetwerk was te vrijblijvend. Met een coöperatie hebben we meer structuur’, verklaart voorzitter Rob Tamis van de coöperatie.
Volgens Tamis hebben de telers door de jaren heen al winst geboekt. ‘Een derde van de gangbare middelen is vervangen door duurzame. De uitdaging hierbij is om het rendement van duurzame teeltwijzen te vergroten, zodat deze in betere verhouding staat tot reguliere teelt.’
De telers boden deze week de agenda 2016-2019 van de coöperatie aan aan de wethouders van Den Helder, Enkhuizen, Hollands Kroon en Medenblik.
Hierin benoemen ze speerpunten waarop zij kennis willen ontwikkelen zoals het toepassen van verrijkte compost en groenbemesters, het toepassen van niet-kerende grondbewerking en de natuurlijke preventie van ziekten en plagen door onder andere het opvoeren van eiwit- en suikergehalten in plantsappen. Dit doen zij in nauwe samenwerking met onder andere KAVB, Greenport Noord-Holland Noord, PPO en Proeftuin Zwaagdijk.
Volgens netwerkcoördinator Jeroen Noot van Bloembollen Greenport Noord-Holland Noord is de kennisbehoefte van telers groot. ‘Ze weten dat het anders en beter kan, maar kennis op de markt is nauwelijks aanwezig.’ Naast het delen van kennis, hoopt Tamis vooral ook op een beter imago van de sector. ‘Mensen zien de sector als zwaar bevuild. Wij willen van dat imago af.’
De duurzame bollen worden vermarkt onder het label van Stichting Milieukeur. ‘Duitsland en Oostenrijk hebben steeds meer belangstelling voor duurzaam geteelde bollen. Maar ook in plantsoenen en stadsparken zijn de bloembollen gewild, geeft Tamis aan.

Platform communicatie

Een belangrijk onderdeel ten slotte vormt de communicatie richting collega-telers. De coöperatie richt een platform op voor het uitwisselen van kennis en ervaring. Het uitwisselen gebeurt via kennisbijeenkomsten in ieder teeltgebied en het organiseren van workshops. Ook houdt de coöperatie in april een open dag duurzame teelten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer