Steenmeel biedt perspectief, blijkt uit proeven

Een van de projecten die worden gepresenteerd op de Avond van de Melkveehouderij is ‘Steenmeel, de onderste steen boven’. In dit praktijknetwerk onderzocht Wim Honkoop van PPP Agro Advies met zes veehouders twee jaar lang de voordelen van steenmeeltoepassingen in zes praktijk-proeven.
Het eerste jaar waren de resultaten erg verrassend. Zo bleek steenmeel de drogestofopbrengst met 2,9 tot 3,5 procent te verhogen. Ook de VEM-, N- en P-opbrengsten (uitgedrukt per hectare) waren significant hoger bij steenmeel.
In het tweede jaar waren de op-brengsten minder spectaculair. De droge-stofopbrengst kende geen extremen, maar er was wel sprake van een toename van elementen en sporenelementen in het gewas, waaronder magnesium, mangaan, zink en ijzer en kobalt. ‘Steenmeel heeft vooral effect op de lange termijn’, stelt Honkoop. ‘Willen we de mineralogische verarming van de bodem terugdraaien, dan biedt steenmeel perspectief.’
In het praktijknetwerk werden twee soorten steenmeel gebruikt, Bio-Lit en Vulkamin. ‘Van Vulkamin verwachten we een snellere en kortere werking. Dat hebben we gemerkt. Deze soort had het meeste effect in het eerste jaar, maar het effect in opbrengst was in het tweede jaar nul. Bio-Lit is een trager werkende soort die voornamelijk sporenelementen levert. Dat bleek dit tweede jaar. Het totale aantal sporenelementen is met een factor 10 tot 45 procent toegenomen in het gewas.
Toch is de onderzoeker realistisch. Steenmeel kost 200 euro per hectare. ‘Wil je alleen de pH verhogen, dan is kalk strooien goedkoper. Steenmeel heeft pas effect op de langere termijn. Je moet het zien als een investering in de bodem in plaats van bijvoorbeeld in een nieuwe trekker.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer