Nieuwe+vogelgriepgevallen+in+Frankrijk
Nieuws
© NVT

Nieuwe vogelgriepgevallen in Frankrijk

Frankrijk meldt nieuwe vogelgriepbesmettingen in de Dordogne. Het gaat om een bedrijf met eenden en een met ganzen.

In de Dordogne is op een commercieel eendenbedrijf vogelgriep (HPAI) van het type H5N2 vastgesteld. Op een tweede bedrijf met ganzen is ook het hoogpathogene H5-virus aangetroffen.

Kleinschalige bedrijven

Deze nieuwe besmettingen liggen op ruime afstand van de eerdere HPAI-besmetting op een eendenbedrijf met H5N1 op 25 november in de Dordogne. Voor zover bekend betreffen het kleinschalige bedrijven waar de dieren buiten worden gehouden.

De Dordogne is het hart van de Franse foie gras productie. Verder heeft de Franse overheid besloten om biosecurity maatregelen te verplichten voor het hele departement.

Geen transporten

Uit risico-analyse door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat er geen recente pluimveetransporten zijn geweest vanuit dit gebied naar Nederland. 'Desondanks maakt de situatie duidelijk dat er sprake is van verhoogd risico', schrijft Avined.

Die roept iedereen in de sector op om de nodige hygiënemaatregelen maximaal toe te passen en waakzaam te zijn. Pluimveehouders worden opgeroepen via de hygiëne scan de sterke en zwakke punten voor wat betreft hygiëne op hun bedrijf scherp te krijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer