Dijksma%3A+zieke+kippen+per+stal+melden
Nieuws
© Nicky Corts

Dijksma: zieke kippen per stal melden

Pluimveehouders moeten het vermoeden van een besmettelijke dierziekte per afzonderlijke stal gaan melden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) past de regels daarvoor aan.

De staatssecretaris heeft dat besloten naar aanleiding van de evaluatie van de vogelgriep die bijna een jaar geleden de in Nederland uitbrak. De evaluatie is uitgevoerd door organisatiebureau Berenschot.

Norm nu per bedrijf

Nu staat nog in de regels dat een pluimveehouder een melding moet doen als het sterftepercentage op zijn bedrijf een bepaalde norm overschrijdt. Volgens Berenschot begint een uitbraak vaak in een enkele stal.

Ook als dieren in andere stallen op hetzelfde bedrijf nog niet ziek zijn, moet de verdenking dan toch snel worden gemeld, meent het onderzoeksbureau. Dijksma is het daar mee eens.

Regeling wordt aangepast

In een brief aan de Kamer erkent ze dat het beter zou zijn om de meldingsnorm per stal vast te stellen. Ze gaat de Regeling preventie, bestrijding en monitoring van besmettelijke dierziekten daarom aanpassen.

De evaluatie van de vogelgriep leidt ook tot de conclusie dat bedrijven moeten zorgen dat hun registratie (UBN) beter op orde is. Dat voorkomt problemen zoals die zich voordeden bij gemengde bedrijven.

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer