GD+monitoorde+antistoffen+vogelgriepvirus
Nieuws
© kreiszeitung.de

GD monitoorde antistoffen vogelgriepvirus

In de eerste twee kwartalen van dit jaar monitoorde enkele pluimveebedrijven positief op vogelgriep. Er werden antistoffen aangetoond, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

In het tweede kwartaal ging het bij 2 bedrijven om antistoffen tegen respectievelijk een H5 en een H7-variant.

Op het bedrijf in Milheeze was het laagpathogene H5N2-virus nog aanwezig en zijn de dieren preventief geruimd om verdere verspreiding en mogelijke mutatie naar een hoogpathogeen virus te voorkomen.

Onrustig

Ook in de rest van Europa en in andere delen van de wereld blijft het onrustig op het gebied van vogelgriep. In de Verenigde Staten zijn de uitbraken met H5N8 en H5N2 sinds juli onder controle en komen er geen gevallen meer bij.

Wilde vogels spelen een belangrijke rol in het verspreiden van vogelgriep. De H5-variant van het virus dat de problemen in Engeland, Duitsland en in Nederland heeft gegeven, is hetzelfde als bij de uitbraken in de Verenigde Staten. Deze variant is met wilde trekvogels de wereld overgegaan.

Hygiene

Gezien de situatie in de wereld en de aanwezigheid van het vogelgriepvirus in wilde trekvogels blijft extra aandacht voor hygiëne van belang. Aandacht voor het binnenslepen van het virus via materiaal, kleding of schoeisel moet worden voorkomen, waarschuwt de GD.

De GD geeft praktische tips in een hygiëneflyer. Extra zorg voor de bestrijding van ongedierte is tevens van belang. Ook deze dieren kunnen het virus de stal binnen brengen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer