Anders doen?

Laatst was ik op een bijeenkomst met allerlei ondernemers in de food- en agrisector. Allemaal mensen die geselecteerd waren omdat ze ‘met de markt’ bezig zijn. Allemaal verschillende sectoren en producten, maar allemaal met vergelijkbare drempels en hobbels op hun pad.
Ik vind dit altijd leuke en leerzame bijeenkomsten om ook eens buiten de eigen cirkel te kijken en snuffelen. Bedrijfsblindheid zowel intern als naar de markt ligt natuurlijk altijd op de loer. Out of the box denken is een must om te proberen te ontsnappen uit de (afzet)structuren waarin in we ons bevinden.
Er werd mij op een bepaald moment de volgende vraag gesteld: wat zou je anders gedaan hebben als je toen wist wat je nu weet? En dat is eigenlijk een heel interessante vraag. Ik heb hem mezelf nooit gesteld, ben daar misschien wat te nuchter voor opgevoed. Je kunt het toch niet meer veranderen. Ik moest op dat moment het antwoord ook een beetje schuldig blijven, zat een beetje met de mond vol tanden eigenlijk.
Op de terugweg naar huis was het toch deze vraag die door mijn hoofd bleef gaan. Ik heb eerst geprobeerd de vraag op de korte termijn te beantwoorden, laat we zeggen 1 of 2 jaar geleden. Dat was lastig omdat je ‘verweven ‘ bent in de structuren van je eigen bedrijf. Ik besloot om hem eens 30 jaar terug te wentelen (ben zelf 43). Middelbare school, tja gezellige tijd... Daar had ik toch wel ietsje meer kunnen doen, geen zin meer na de Havo en toen lekker in het familiebedrijf gestapt. Ja, daar had ik het anders gedaan als ik toen wist wat ik nu weet.
Daarna hebben we ons bedrijf in de loop der jaren een rustige maar gestage groei door kunnen laten maken. Altijd doordachte en verantwoorde stappen gemaakt. Wat ik daarin anders had kunnen doen als ik toen wist wat ik nu weet? Mezelf eerder met ‘de markt’ gaan bemoeien. Te lang in het oude marktsysteem blijven hangen, terwijl de wereld veranderde. Ja, dat had ik anders moeten doen.
De laatste drie jaar had ik denk ik niet veel anders gedaan. Ik denk dat er een verandering aanstaande is in de markt van voedsel. Waar het exact heen gaat weet denk ik niemand, maar als je al in beweging bent, verander je makkelijker van koers dan wanneer je nog stilstaat.
Maar stel gerust uzelf ook eens die vraag, dat kan best intrigerend zijn.

Johan Reedijk

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer