Waterschap+werkt+sneller+met+drone
Nieuws
© Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap werkt sneller met drone

In de Noordelijke IJsselvallei vliegt als proef een drone diverse keren boven de Terwoldse Wetering en Nijbroekse Wetering om beeldopnamen te maken. Door de inzet van een drone kan waterschap Vallei en Veluwe een deel van zijn werk tien keer zo snel uitvoeren.

Op vijf plekken in de Noordelijke IJsselvallei legt het waterschap stapstenen aan. Deze plekken - in totaal 5,6 hectare - bieden ruimte aan planten en dieren en zorgen voor natuurontwikkeling en schoon water. Voor het beheer in deze gebieden zet het waterschap de drone ook in.

Innovatief waterschap

'We zijn een innovatief waterschap', zegt heemraad Dirk-Siert Schoonman. 'Omdat de stapstenen groot zijn, verspreid liggen en beperkt bereikbaar zijn, helpen de beelden ons om te bepalen wat we aan onderhoud moeten doen om het gebied veilig te houden.'

De drone vliegt in een uur over het gebied waar anders medewerkers dagenlang het gebied doorkammen om foto’s en aantekeningen te maken. 'We maken beeldopnamen voor, tijdens en na de aanleg van de stapstenen. Zo volgen we de ontwikkeling op de voet en kunnen we het onderhoud beter en sneller uitvoeren', aldus Schoonman.

Kopgroep

Elders in Nederland zetten waterschappen ook drones in, bijvoorbeeld voor dijkinspecties. Met de inzet van een drone voor het beheer van oppervlaktewater, hoort Vallei en Veluwe bij de kopgroep van Nederlandse waterschappen.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer