Vallei en Veluwe opent kunstmestfabriek

Waterschap Vallei en Veluwe heeft vrijdag haar kunstmestfabriek in Apeldoorn geopend. Daar wordt jaarlijks 900.000 kilo kunstmest gemaakt door fosfaat uit slib - een bezinksel van het zuiveringsproces - te halen.

Vallei+en+Veluwe+opent+kunstmestfabriek
© Benno Wonink/Waterschap Vallei en Veluwe


‘Waterschap Vallei en Veluwe is een koploper in Nederland als het gaat om de productie van energie en grondstoffen uit afvalwater’, gaf voorzitter Ed Nijpels van de Commissie Voortgang Energieakkoord aan.

Samen met dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Vallei en Veluwe en wethouder Olaf Prinsen van Apeldoorn opende Nijpels de nieuwe installatie op de rioolwaterzuivering in Apeldoorn.

Schaarse grondstof

Het bezinksel van het zuiveringsproces is afkomstig van alle zuiveringen van Noord- en Oost-Veluwe. Een schaarse grondstof die onmisbaar is voor de productie van voedsel, komt zo weer beschikbaar voor de land- en tuinbouw, stelt het waterschap.

Verder produceert het waterschap op de rioolwaterzuiveringsinstallatie vier keer meer energie dan nodig is voor het zuiveringsproces.

Elektriciteitsnet

De energie die over is wordt aan het elektriciteitsnet geleverd en in de vorm van warmte aan woningen in de nabijgelegen woonwijk Zuidbroek. Door de verkoop van de energie en de grondstoffen kan het waterschap de belastingverhoging beperken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer