Wynia%3A+harde+aanpak+nep+lamsvlees+%28video%29
Nieuws
© Eigen foto

Wynia: harde aanpak nep lamsvlees (video)

Bedrijven die kalkoen als lamsvlees verkopen, moeten hard worden aangepakt. Dat vindt Jeljer Wynia, voorzitter van LTO-vakgroep Schapenhouderij.

Bij een steekproef van televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde onder tien Haagse slagers bleek dat drie van hen het goedkopere kalkoen als lamvlees verkochten, terwijl een vierde een mengsel van lam en kalkoen als lam verhandelde.

'Het is hetzelfde als wanneer paardenvlees als rundvlees wordt verkocht. Wanneer mensen iets goedkoops als een duurder product kunnen verkopen, zijn er blijkbaar mensen die voor het geldelijk gewin gaan. Dan is er iets niet in de haak.'

Prijsverschil

In de uitzending bleek verder dat in één supermarkt het goedkoper schapenvlees ook als lamsvlees werd verkocht. De programmamakers probeerden het prijsverschil tussen lamsvlees in verschillende winkels te verklaren en kwamen tot deze ontdekking.

'Lamsvlees heeft een prima imago, het is een eerlijk en diervriendelijk geproduceerd stukje vlees. Onze dieren lopen bijna het gehele jaar buiten in de wei en dat kun je proeven. Uiteraard hangt daar ook een prijskaartje aan. Wat nu gebeurt is onacceptabel', stelt Wynia.

Hard optreden

Die praktijk moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de ogen van Wynia hard aanpakken. 'Onecht lamsvlees, het is weer een vorm van de consument bedonderen.'

Ongewild komt de sector en in het bijzonder het lamsvlees op een negatieve wijze in het nieuws. 'Aanpakken die bedriegers. De voedselketen moet worden verlost van dit soort criminele activiteiten. Alleen van harde strafmaatregelen kan een preventieve en zuiverende werking uitgaan.'

Leek

Het in de steekproef verkochte lamsvlees was in blokjes geneden. 'De kenner ziet dit verschil meteen , de leek niet', geeft de vakgroepvoorzitter aan. Dat wordt nog lastiger wanneer het ook nog wordt gekruid, zoals bij shoarma.

'Dat zou ook lam moeten zijn, maar meestal is het gewoon varkensvlees', verzucht de vakgroepvoorzitter. Iet soortgelijks kwam uit een eerder onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde naar Doner Kebab naar voren, waarbij ook kip, kalkoen en rund als lam werd verkocht.

De uitzending over het lamsvlees is hier te bekijken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer