Xylella fastidiosa: gevaar voor de gemeenschap

De Xylella fastidiosa-bacterie kan voorkomen in meerdere plantensoorten en kan risico’s opleveren voor de hele gemeenschap. Daarom heeft het de quarantainestatus, ook wel bekend als Q-organisme. De EU-landen controleren derhalve alle import van buiten de EU op deze Xylella fastidiosa. In 2014 en 2015 werd de bacterie aangetroffen op importpartijen koffie(sier)planten uit Costa Rica en Honduras. De bacterie werd binnen Europa in 2013 getraceerd op olijfbomen in Zuid-Italië, in de provincie Lecce.
De besmetting leek zich lange tijd daartoe te beperken. Maar eind juli is de bacterie opgedoken in Frankrijk, op Polygala myrtifolia (vleugeltjesbloem; door Nederlandse bedrijven vaak uit Italië gehaald) op het eiland Corsica. Later ook in Nice en de omgeving van Cannes. Franse autoriteiten vermoeden dat de bacterie is meegekomen met een veerboot vanuit het Italiaanse eiland Sardinië.
Xylella fastidiosa is lastig te bestrijden: er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar. De bacterie leeft in de houtvaten van planten en verstoort daar het transport van water van de wortels naar het blad (sapstroom). Aangetaste planten krijgen te maken met verschroeiingsverschijnselen, verdorring en bladverwelking. Uiteindelijk sterven geïnfecteerde planten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer