Vier sleufsilo’s en 21 vergistingscellen in Ter Apelkanaal

Nadat de eerste plannen voor een installatie in Lelystad zijn stukgelopen op de vergunningverlening, moet de eerste Green Goods Farm in Ter Apelkanaal komen, op een 9 hectare groot bouwblok naast de fabriek van Avebe.
‘De bouw past in het bestemmingsplan. De vergunningverlening verwacht ik in januari’, zegt Jan Cees Vogelaar, oprichter en eigenaar van HarvestaGG.
Bij de nieuwbouw in Ter Apelkanaal gaat het om vier sleufsilo’s, 21 vergistingscellen voor een vlakke gasproductie en een composteerhal. Het complex is volledig afgedekt, alle lucht wordt afgezogen en gaat door een biobed.
De installatie krijgt een capaciteit van 140.000 ton verse biomassa, waarvan twee derde afkomstig is van gras van de deelnemende akkerbouwers. De overige biomassa moet bestaan uit plantaardige restproducten uit de regio. Bijvoorbeeld natuurgras, bermgras, aardappelstro van Avebe of restproducten van suikerbieten.
Het speciaal geteelde gras wordt geperst. Het gewonnen sap wordt gefermenteerd en dient als grondstof voor veevoer voor varkens en kippen. De perskoek die overblijft, gaat samen met de overige restproducten in een droogvergister.
Van het biomethaan wordt Bio-LNG gemaakt voor vrachtwagens. Het digestaat wordt gecomposteerd en gepelletiseerd.
Het HarvestaGG-concept is volgens Vogelaar in alle belangrijke akkerbouwgebieden van Nederland mogelijk. ‘De installatie in Ter Apelkanaal moet het paradepaardje worden, waar bestuurders van andere gemeenten kunnen komen kijken.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer