LTO: gaskraan niet genoeg dicht

LTO Noord Groningen is teleurgesteld in de uitspraak van de Raad van State over terugdringing van de gaswinning. De organisatie vindt dat de gaskraan niet ver genoeg wordt dichtgedraaid.

De Raad van State oordeelde woensdag dat de gaswinning in Groningen terug moet van 33 miljard kuub gas naar 27 miljard kuub per jaar.
'Hiermee heeft de rechter niet gekozen voor optimale veiligheid, maar staat leveringszekerheid op de eerste plaats. Hij heeft het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) van 21 miljard kuub gas naast zich neergelegd', stelt LTO Noord Groningen-bestuurder Annette van Velde.
Liesbeth Holtz-Russel van BoutOveres Advocaten in Groningen, die namens onder andere LTO Noord bezwaar maakte, noemt de uitspraak een polderuitspraak. Volgens de advocaat is vooral toegewerkt naar leveringszekerheid en zijn andere belangen daaraan ondergeschikt gemaakt. 'Ik hoor veel hosannaverhalen over de uitspraak, maar ik plaats kanttekeningen. De uitspraak over de landbouw is te mager', stelt Holtz-Russel.
De rechter constateert dat onderzoek is gedaan naar specifieke effecten van aardbevingen op de agrarische sector. Uit de uitspraak blijkt dat er geen aanleiding voor is dat de sector oordeelt dat er onvoldoende informatie beschikbaar is vanuit de landbouw voor het nemen van een gaswinningsbesluit.
Holtz-Russel: 'Als er voldoende informatie beschikbaar is, noem dat dan ook. En wat is het resultaat van de informatie? Hoe heeft de minister dat meegewogen in zijn gaswinningsbesluit?'
Dat de landbouw nauwelijks is meegenomen in de uitspraak, is een kwalijke zaak, vindt voorzitter Egbert de Vries van LTO Noord-afdeling Het Hogeland. 'Het is niet de eerste keer dat we moeten vechten voor ons eigen geluid', zegt hij.
De 21 Groningse gemeenten, provincie Groningen, waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest en Veiligheidsregio Groningen reageerden verheugd op de uitspraak.
'Uit de uitspraak blijkt dat de minister geen goede (belangen)afwegingen heeft gemaakt', stellen ze in een gemeenschappelijk persbericht. 'De keuze voor de leveringszekerheid van 33 miljard kuub is onvoldoende gemotiveerd. Ook blijkt dat een verlaging van de gaswinning tot een lager seismisch risico leidt.'
NAM laat weten dat uit een grootschalig aardbevingsonderzoek blijkt dat de aardbevingsdreiging kleiner geworden is en ook de maximale grondbeweging lager wordt ingeschat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer