Volop kansen aardappelexport

Vooral vanwege een kleinere Europese oogst verwacht directeur René van Diepen van de NAO dit seizoen goede kansen voor de export van Nederlandse consumptieaardappelen.

Haijo DoddeVan Diepen wijst erop dat Polen dit jaar slechts 6 miljoen ton aardappelen oogst, dat is 1,5 miljoen ton minder dan in 2014. Verder melden onder meer ook Italië en Spanje bij elkaar 300.000 ton minder opbrengst, doordat afgelopen voorjaar minder areaal is ingeplant.
Op een bijeenkomst in Emmeloord van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) vanwege de eerste notering van fritesaardappelen sprak de NAO-directeur deze week namens de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) over het perspectief van de aardappelexport.
Naast de export naar Europese landen en Afrikaanse bestemming voor de verse markt is er volgens Van Diepen meer behoefte aan Nederlandse grondstof voor aardappelverwerkers in omliggende landen.
De verwerkende industrie in Europa gebruikte afgelopen jaar 14,4 miljoen ton aardappelen. Jaarlijkse is er sprake van uitbreiding van de verwerkingscapaciteit met 500.000 ton. ‘In de eerste twee maanden van dit afzetseizoen is al 20.000 ton aardappelen meer verkocht naar België dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat is een gunstig teken’, stelt Van Diepen.
De afgelopen drie jaar exporteerde Nederland tussen 800.000 en 900.000 ton consumptieaardappelen. Belangrijke afnemers zijn naast België onder meer Duitsland, Engeland en een aantal West-Afrikaanse landen.
In de jaren negentig verkocht Nederland diverse jaren meer dan 1 miljoen ton consumptieaardappelen naar het buitenland, met als exportrecord 1,4 miljoen ton in 1999. Daarna raakte Nederland vooral in Zuid-Europa marktaandeel kwijt aan Frankrijk, dat meer aardappelen ging telen en dus ook dichtbij exporteren.
Naast de kansen en het goede perspectief van de exportmarkt waarschuwt Van Diepen wel voor de kwaliteit van de aardappelen van oogst 2015. ‘Er ligt geen sterk product in de bewaring, dat is wel een aandachtspunt. Gelukkig is er in de sector genoeg kennis om ook dit jaar een goed product af te leveren.’

Prijs vriendelijker

Over de prijsvorming zegt de NAO-directeur dat de markt een stuk vriendelijker is dan vorig jaar. ‘Als de afzet blijft lopen, dan zijn de vooruitzichten goed. Het is wel van belang dat we alle mogelijkheden aangrijpen om de export op gang te houden en de prijzen accepteren die betaald worden. Nu product vasthouden en wachten op hogere prijzen kan ook averechts werken.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer