Lege markt dreigt voor aardappelen

Er is veel vraag naar aardappelen, maar weinig aanbod. Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) gaat ervan uit dat de kans bestaat op een leeg gekochte markt.

Lege+markt+dreigt+voor+aardappelen
© Monique Jansen

Het beperkte aanbod van aardappelen is een gevolg van het feit dat het afzetseizoen enkele weken langer duurt. De overgang van de aardappelen van oogst 2012 op de nieuwe oogst laat op zich wachten.

Een markt voor aardappelen die volledig is leeggekocht is volgens BAI een unieke situatie. De trend in de markt is nog altijd stijgend, er is verder nauwelijks verschil meer tussen handelsprijs en telersprijs.

31 tot 35 euro

Voor minder dan 30 euro per 100 kilo af teler zijn geen fritesgeschikte aardappelen meer te krijgen. Actuele marktprijzen per 100 kilo variëren van 31 euro voor Bintje tot 35 euro voor Fontane.

Veel telers die nu op termijn verkopen, maken afspraken over het verrekenen van een eventuele meerprijs. BAI gaat ervan uit dat de allerlaatste partijen aardappelen worden verhandeld voor meer dan 35 euro per 100 kilo.

Export

In het exportsegment komt ondanks de hoge marktprijs de afzet op Afrika weer op gang. Naast Engeland blijven ook Portugal en Spanje aan de markt voor Nederlandse aardappelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer