Peecon verrast met zuig-voerwagen

Peecon+verrast+met+zuig%2Dvoerwagen
©

Op de Peecon-stand stond een trekker met een Lely Splendimo-frontmaaier. De zwadvormers van de maaier zijn vervangen door zwadvormers die doorlopen naar een zuigmond. Via die zuigmond gaat een lange, dikke slang onder de trekker door naar de Peecon-voermengwagen achter de trekker. Die is voorzien van een ventilator die het gras via de slang vanaf de frontmaaier afzuigt en in de voermengwagen blaast.
Getest heeft Peecon de combinatie nog niet. Maar met het afzuigen van gras heeft het bedrijf in het berm-onderhoud al jaren ervaring, stelt de fabrikant. Het zou dus moeten werken.
Fendt had al aangekondigd op Agritechnica een combiwagen te laten zien. Fendt ontwikkelde de wagen samen met de Universiteit van Dresden en machinebouwer Stolpen. Die laatste bouwt de Fendt Vario-liner-combiwagen nu.
Bijzonder is de schuifwand in de wagen. Die is niet om de wagen te lossen, maar om compact te laden. De wand schuift tijdens het laden voor de geladen silage uit richting de losklep. Zo wordt altijd tegen een wand geladen en dat leidt tot compacter laden. Om te lossen beweegt de schuifwand met de losklep mee omhoog.

Schoner gewas

Na Agritechnica 2013 maakten we via een Belgische importeur kennis met de Finse Elho-haspelhark. Rondgaande tanden op haspels tillen het gewas iets op en leggen het in het midden af. Het moet leiden tot een schoner gewas in de kuil.
Nu presenteert Elho een getrokken haspelhark met een werkbreedte van 9,5 meter, de V-Twin 950 S. De werkbreedte is variabel te versmallen tot 4,5 meter.
Met het welbekende rode A-frame zijn frontwerktuigen snel aan te koppelen. Het systeem bestaat uit een driehoekig frame aan de fronthef en het werktuig, die in elkaar passen. Aankoppelen is een kwestie van de trekker exact recht voor bijvoorbeeld de maaier rijden en door het heffen van de fronthef het A-frame aan de trekker in dat van de maaier heffen.
Om ook aan te kunnen koppelen als de trekker niet exact recht staat bedacht Sauter een A-frame dat niet is vervaardigd uit een rechthoekig, maar uit een driehoekig profiel. Zo zoekt het frame zijn eigen weg op het moment dat het in het frame van de maaier wordt geheven.
BvL komt met nieuwe V-load Cutter-kuilvoersnijders. Deze snijders hebben aan de lange kant van het snijraam een nieuw geconstrueerd mes. Dat mes is gedeeld. De lange zijde van het raam heeft dus twee kortere messen die de kuil snijden.

Stabiliteit

Kenmerk van deze kortere messen is dat ze bestaan uit één bewegend mes dat langs een stilstaand mes beweegt, niet twee bewegende delen dus. Wat BvL wil bereiken met de twee messen is stabiliteit tijdens het snijden van het blok door minder zijdelingse kracht. De kuilvoersnijder met gedeeld mes is er in twee maten: blokken tot 2,55 kuub of tot 3,65 kuub.
De Nederlandse machinebouwer Flingk liet een nieuw ontwikkelde stroverdeler zien. De Flingk SVV-stroverdeler kan een baal met de afmetingen 120 bij 90 centimeter laden en verdelen. De Flingk SVV zet de baal rechtop om hem te verdelen.
Vanuit de verticale stand trekken twee hydraulische rollen de baal uit elkaar. Het stro valt vervolgens op een verdeelband. Voor breder verdelen is een module met strooischijven in plaats van de band verkrijgbaar. Ook een stroblazer behoort tot de opties. De module met verdeelband is 180 centimeter breed en verdeelt het stro over een breedte van 4 meter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer