‘Duurzame ui versterkt export’

Meer aandacht voor duurzaamheid en technologische innovaties kunnen de zichtbaarheid van de Nederlandse ui vergroten. Dat concludeert ABN Amro in het sectorrapport ‘De Nederlandse uienketen afgepeld’, dat deze week is gepubliceerd.

Joost van WinsenDe bank zegt dat nieuwe technologieën, zoals gps, drones, big data en sensoren de handelspositie van Nederland als uienland kunnen versterken. Ze bevorderen een duurzame teelt, een onderdeel waarmee de Nederlandse uiensector zich op de wereldmarkt kan onderscheiden.
‘Technologische innovaties versterken de verschillende schakels in de keten. Het is daarnaast van belang een goede en betrouwbare kwaliteit te leveren, want onze internationale reputatie is zo goed als de laatste zending’, geeft sectormanager plantaardige sectoren Jan de Ruyter van ABN Amro aan.

Marge

Volgens De Ruyter wordt de internationale marktpositie van Nederlandse uien alleen maar sterker door een goede productkwaliteit en een relatief lage prijs. ‘De positie van de Nederlandse ui moet wel voortdurend worden bevochten en is afhankelijk van de marge die elke schakel in de keten kan maken.’ Hij stelt dat de marge nodig is om te blijven investeren in duurzaamheid en innovatie.
De bank meldt in het rapport dat Nederland op de exportmarkt voor uien een marktaandeel heeft van 15 tot 20 procent. De export van Nederlandse uien heeft de potentie om te groeien van 1,3 miljoen ton afgelopen jaar naar 2 miljoen ton in 2050.
Onlangs sprak ook voorzitter Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association de verwachting uit dat de Nederlandse uienproductie in 2050 zal stijgen naar 2 miljoen ton. In dat jaar schat hij de wereldwijde productie op 120 miljoen ton. De huidige oogst ligt op ongeveer 70 miljoen ton. De toename is nodig om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden.
In 2050 leven er naar verwachting 9 miljard mensen op aarde, die 15 kilo uien per persoon per jaar eten.
De uienexport vertegenwoordigde vorig jaar een waarde van 470 miljoen euro, wat gemiddeld neerkwam op 0,30 euro per kilo. Nederland is na India de grootste exporteur van uien. Het Aziatische land is Nederland voorbijgestreefd dankzij de handel in rode uien en sjalotten. Wat gele uien betreft is Nederland al jarenlang de grootste exportnatie.

Afzetvormen

Het rapport toont verder aan dat uientelers op verschillende manieren hun uien afzetten. Vrije handel omvat het leeuwendeel en de inbreng van vaste contracten is klein.
De bank zegt dat meer zekerheid in de uienhandel rust kan brengen voor uientelers en handelaren. ‘Meerjarige contracten kunnen fluctuaties in de marktprijs opvangen.’ Volgens De Ruyter ontstaan in de uienketen steeds meer vastere relaties tussen akkerbouwers en handelaren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer