Steun+Flevoland+weidevogel+Rivierduingebied
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Steun Flevoland weidevogel Rivierduingebied

Provinciale Staten van Flevoland steunen de komende zes jaar beheersmaatregelen speciaal voor weidevogels in het Rivierduingebied. Het initiatief daarvoor kwam van ChristenUnie, GroenLinks en SGP.

Het gaat volgens GroenLinks slecht met de weidevogels in Nederland. 'Ook in Flevoland worden broedende kieviten, tureluurs en grutto's steeds meer een zeldzaamheid', zeg fractievoorzitter Simon Miske.

'Voor veel weidevogels is het 5 voor 12. We zijn daarom erg blij dat agrariërs in het gebied gezamenlijk zich willen inzetten om de weidevogels in Flevoland te behouden.'

Agrarisch natuurbeheer

Met de invoering van het nieuwe landelijke stelsel voor agrarisch natuurbeheer is er geen geld meer beschikbaar voor weidevogelbeheer in Flevoland.

Een aantal boeren verenigde zich in het Rivierduingebied in het Flevolands Agrarisch Collectief (FAC).

Nestbescherming

Gezamenlijk willen ze 60 hectare land aantrekkelijker maken voor weidevogels door, naast nestbescherming, het aanleggen van plasdrasgebieden en het voeren van uitgesteld maaibeheer.

'Door het wegvallen van de subsidie dreigden deze maatregelen niet door te gaan waardoor de weidevogels het nog moeilijker krijgen en uiteindelijk zullen verdwijnen', geeft Miske aan.

Effectief

Weidevogelbeheer in het Rivierduingebied was volgens hem de afgelopen tijd effectief.

'Dan moet je dat als provincie willen blijven ondersteunen, ook als het Rijk hiervoor geen middelen meer ter beschikking stelt. Bovendien is de urgentie hoog.'

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer