Lengte (land)bouwvoertuigen: 18,75 meter

Vanaf 1 januari 2016 mogen combinaties van (land)bouwvoertuigen en aanhangwagens maximaal 18,75 meter lang zijn. Nu is dat nog 18 meter.

Lengte+%28land%29bouwvoertuigen%3A+18%2C75+meter
© Nieuwe Oogst

Op initiatief van Cumela Nederland is de Regeling voertuig aangepast wat betreft de afmetingen van (land)bouwvoertuigen.

Hiermee wordt in Nederland de lengte van samenstellen van (land)bouwvoertuigen gelijk getrokken met veel andere landen in de Europese Unie.

Voertuigcombinaties

Zo is in Duitsland en België de maximum lengte van voertuigcombinaties van trekkers met daaraan gekoppelde aanhangwagens ook 18,75 meter. Deze landen hebben de lengte van (land)bouwvoertuigcombinaties in lijn gebracht met richtlijn 96/53/EG.

Door de lengte van voertuigcombinaties gelijk te maken zijn er geen belemmeringen voor het internationaal verkeer van deze voertuigcombinaties tussen de directe buurlanden.

Breedte

Verder mag er vanaf 1 januari 2025 niet meer met aanhangwagens voor transportdoeleinden worden gereden, waarvan de opbouw breder is dan 2,55 meter. De maximale breedte over de banden mag nog wel 3 meter zijn.

Tot nu toe staat in de Regeling voertuigen dat vanaf 2025 de maximale breedte van de opbouw 2,60 meter mag zijn. Dat is een afwijkende maat van de generieke Europese breedtemaat van 2,55 meter voor aanhangwagens voor transport.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer