Veel vragen over ganzen

Rivierengebied - Boeren in het Gelderse rivierengebied lijken redelijk tevreden over de begrenzing van de rustgebieden voor ganzen in Gelderland. Wel hebben ze veel vragen.

Dat zegt Dirk Dekker, portefeuillehouder Flora en Fauna van LTO Noord Gelderland. Hij was deze week in Tiel, waar een van de vier voorlichtingsbijeenkomsten over de begrenzing van de gebieden werd gehouden.
‘Boeren willen geen ganzen op hun land. Ze willen zelf oogsten in plaats van een schadevergoeding’, concludeert Dekker.
‘Maar ze zijn ook zo reëel om vast te stellen dat vooral winterganzen niet meer weg zijn te denken. Dan maar rust bieden en een schadevergoeding ontvangen’, vat Dekker de stemming onder de boeren samen.
Provincie Gelderland wil het oppervlak aan rustgebieden vergroten van 10.000 naar 12.000 hectare. Schade wordt voor 100 procent vergoed en er is geen drempelbedrag. Het behandelbedrag wordt terugbetaald. Daarbovenop ontvangen boeren een toeslag van 50 euro per hectareschade. Nestreductie en afschot van koppelvormende ganzen blijft mogelijk.
Boeren hebben vragen over hoe ze de schade aan hun grasland in de Kringloopwijzer moeten verwerken. Volgens Wiebren van Stralen, specialist mest en mineralen bij LTO, wordt daaraan gewerkt. ‘Een methode is wel te vinden. Er is alleen nog discussie over hoe je die schade mee moet tellen. Daar zijn we nog niet uit.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer