‘Grote behoefte aan een regisseur’

‘Er is grote behoefte aan een regisseur die het project van de warmterotonde oppakt en de verantwoordelijkheid neemt’, zegt Rob van der Valk, beleidsspecialist Energie van LTO Glaskracht Nederland.
Niet minder dan 27 overheden en private partijen praten nu mee over de warmterotonde in het programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland. Het zijn energie- en warmtenetwerkbedrijven, financiële bedrijven, gemeenten, regio’s, provincie Zuid-Holland en de glastuinbouw. Het gemeenschappelijke doel is dat in 2020 in Zuid-Holland 14 procent van de verwarming van gebouwen en kassen plaatsvindt met duurzame warmte en restwarmte.
De provincie was de trekker van het verkennende onderzoek dat vorige maand uitkwam, samen met de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Delft en Westland.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil het gebruik van restwarmte sterk stimuleren, schreef hij in januari aan de Tweede Kamer. Nu wordt meer dan de helft van alle energie in Nederland gebruikt voor warmte.
Benutting van restwarmte levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie, de leveringszekerheid en de concurrentiepositie van onze industrie, volgens Kamp. Hij noemt het ‘verheugend’ dat bedrijven, overheden en kennisinstellingen dit oppakken.
In een studie stelt onderzoeks- en adviesbureau CE Delft dat collectieve warmtevoorziening in 2030 in ongeveer een derde van de totale warmtevraag kan voorzien. In 2013 werd ongeveer 5 procent van de totale warmtevraag gedekt door restwarmtebenutting. Dit percentage omvat zowel de warmtevoorziening uit groen gas en biomassa als de warmtelevering met behulp van bijvoorbeeld geothermie en warmte-koudeopslag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer