‘Gangbaar groen financieren’

De Rabobank maakt zich sterk om groenfinanciering ook voor gangbare melkveehouders toegankelijk te maken. Daarbij wordt gedacht aan aspecten als weidegang, biodiversiteit en broeikasgassen.

Ida HylkemaNu is het voor gangbare bedrijven nog erg moeilijk om aan de eisen die voor de groenfinanciering worden gesteld te voldoen, aldus sectormanager Marijn Dekkers.
De Regeling Groenprojecten maakt het mogelijk tegen een lager rentetarief te lenen. Het geld komt uit speciale groenfondsen van banken en is afkomstig van investeerders die daarvoor een belastingvoordeel krijgen. Om voor een lening in aanmerking te komen, is een groenverklaring van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) nodig.
Alleen de biologische landbouw en een investering voor een stal met het A-label Maatlat Duurzame Veehouderij komen in aanmerking voor deze financiering. Rabobank vindt dat ook bedrijven die bovengemiddeld scoren op duurzaamheid, beloond moeten worden.
Naast het voordeel van de groenfinanciering kan de bank bij duurzame bedrijven verder gaan qua financiering omdat deze bedrijven meer toekomstperspectief hebben, aldus de bank in het deze week verschenen visiebericht ‘Melken in balans’.
Nu de melkquotering is weggevallen, moet de sector opnieuw balans zoeken. Draagvlak, waaronder duurzaamheid en weidegang, is een van de zeven factoren die volgens de Rabobank zorgen voor een nieuw evenwicht in de melkveehouderij.
De bank stelt geen extra eisen bij de financiering, maar stimuleert duurzaamheid wel. Vertrekpunt is het wettelijk kader, bijvoorbeeld op het terrein van weidegang, biodiversiteit, broeikasgassen en mineralen.
‘Veel melkveehouders hebben moeite om bovenwettelijke zaken op te pakken die samenhangen met draagvlak op langere termijn, zeker als het ten koste gaat van winst op korte termijn’, constateert de bank. ‘De bank kijkt bij financiering nadrukkelijk naar de lange termijn. De overtuiging moet zijn dat de ondernemer ook over tien jaar nog maatschappelijk draagvlak heeft en daarmee het continuïteitsperspectief veilig stelt.’
Volgens Dekker let de Rabobank de laatste jaren al op duurzaamheid bij de financiering. ‘Als we meer duurzaamheidsdoelen in de groenfinanciering zien te krijgen, wordt dat nog meer gestimuleerd.’
Voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij is blij met de aandacht van de bank voor duurzaamheid. ‘Het sluit naadloos aan bij de visie van LTO en de Duurzame Zuivelketen dat je als sector midden in de maatschappij moet staan en rekening moet houden met je omgeving.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -3°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  50 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer