‘Emotie overheerst bij glyfosaat’

Glyfosaat, de actieve stof in Round-up, bevindt zich in de laatste fase van een reguliere herregistratie op Europees niveau. Bij fabrikant Monsanto zijn ze bang dat naast feiten emoties een rol gaan spelen.

Han ReindsenDe Europese Commissie heeft glyfosaat na twee verlengingen goedgekeurd tot 30 juni 2016. Wibke Meyer van Monsanto vraagt zich af of de herregistratie voor die datum rond komt. ‘Ik verwacht volgend jaar opnieuw een verlenging.’
Monsanto heeft donderdag Nederlandse afnemers en gebruikers van Roundup uitgenodigd om te luisteren naar op feiten gebaseerde informatie. De locatie was stadion Galgenwaard in Utrecht, want volgens Monsanto is er sprake van ‘paniekvoetbal in de polder’.
Volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) is glyfosaat ingedeeld in de groep 2A: ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens’. De kritiek van Monsanto is dat het IARC niet alle relevante informatie heeft meegenomen en enkel naar het theoretische gevaar kijkt.

Reële risico

‘Het moet gaan om het reële risico’, vindt Meyer. ‘De conclusie van het IARC wijkt af van drie andere regelgevende instanties. Die zeggen dat glyfosaat niet kankerverwerkkend is.’
Duitse autoriteiten (BfR) komen op basis van een voorlopige beoordeling tot de conclusie dat de veiligheid van glyfosaat bij de EU-herbeoordeling opnieuw kan worden bevestigd. EU-experts waarderen de BfR voor haar hoge kwaliteitsstandaard.
Volgens Sarah Driessens van Monsanto ligt glyfosaat van meer kanten in de vuurlinie: een negatief effect op bijen, slecht voor regenwormen en het zou tumoren geven bij ratten. ‘Het gaat om pseudowetenschappelijke publicaties, bedoeld om de discussie te versterken.’
De Duitse tv-zender WDR schonk maandagavond drie kwartier lang aandacht aan glyfosaat. Er kwamen diverse mogelijke bijwerkingen van glyfosaat aan bod, ook het negatieve effect op schimmels en bacteriën in de bodem.
In Utrecht werden meerdere vragen gesteld over het mogelijke effect van glyfosaat op de bodemgezondheid. Volgens René Trienekens van Monsanto is dat niet het geval. Dat zou blijken uit feiten. Welk onderzoeksrapport eraan ten grondslag ligt, kon hij echter niet aangeven.
De discussie over glyfosaat in Nederland is een gevolg van een motie van Rik Grashoff van GroenLinks voor een verbod van het gebruik van middelen met glyfosaat voor niet-commercieel gebruik. Deze motie is door de Tweede Kamer aangenomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer