RvS zet streep door NGE-norm

De hoogste bestuursrechter voor bestemmingsplanzaken, de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, heeft een streep gezet door de bepalingen in het bestemmingsplan buitengebied Bladel 2014.

Het gaat om de 300 NGE-norm, een meetlat waarmee de economische omvang van agrarische activiteiten wordt weergegeven. Het idee is dat een agrarisch bedrijf met een grootte van 300 NGE een modaal en duurzaam bedrijf oplevert, waardoor bedrijven niet groter hoeven te groeien dan de norm.
Met de 300 NGE-norm wilde de gemeenteraad van Bladel de grootschaligheid van veehouderijen reguleren door maximale dieraantallen te koppelen aan deze norm.
Er waren zorgen over de mogelijke gevolgen die agrarische bedrijven boven de norm zouden hebben op het milieu, de volksgezondheid en de natuur.

Tevreden

De ZLTO-afdeling Bladel was het niet eens met deze beperking in het bestemmingsplan en stelde beroep in. Ze is buitengewoon tevreden met de uitspraak. ‘ZLTO stelde zich op het standpunt dat de 300 NGE-norm niet in een bestemmingsplan thuishoort omdat het gaat om een economische norm die voor het bestemmingsplan niet relevant is’, zegt vicevoorzitter Toos Mijs.
Daarbij kwam volgens ZLTO dat de 300 NGE-norm geen rekening houdt met veehouderijen die investeren in duurzaamheid, zoals geavanceerde stalsystemen die de uitstoot van geur, ammoniak of fijnstof verminderen, die de gevolgen van de veehouderijen voor de omgeving beperken.
Ook voerde ZLTO aan dat de gevolgen voor het milieu en de natuur per diersoort sterk kunnen verschillen. Daardoor is de 300 NGE-norm geen betrouwbare norm.
De Raad van State is het met ZLTO eens en oordeelt dat de 300 NGE-norm ongeschikt is om het doel van de gemeenteraad te bereiken. Daarbij stelt de Raad van State dat er reeds voldoende regels zijn die het ruimtebeslag door veehouderijen en de gevolgen van veehouderijen voor milieu, volksgezondheid en natuur beperken.
Een standpunt die gedeeld wordt door ZLTO. Mijs: ‘Onze leden snappen heel goed dat regels noodzakelijk zijn. Maar er zijn genoeg andere middelen om hen te beperken in hun groei.’
De Raad van State draagt de gemeenteraad van Bladel op om een nieuw besluit te nemen met inachtneming van de uitspraak. Concreet betekent dit dat de 300 NGE-norm niet meer in het bestemmingsplan opgenomen mag worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer