'Scan geeft beeld van duurzaamheid in de fruitteelt'

Fruitteeltbestuurder Olav Kavelaars van NFO en ZLTO hoopt dat fruittelers deze winter de tijd nemen om een duurzaamheidsscan van hun bedrijf in te vullen.

Wat houdt de duurzaamheidsscan in en wat is het doel?

'De scan betreft een vragenlijst over aspecten in de bedrijfsvoering die te maken hebben met duurzaamheid. Het doel is dat fruittelers de mate van duurzaamheid van hun eigen bedrijf kunnen vergelijken met die van collega's. Verder geeft het een algemeen beeld van de duurzaamheid in de sector, wat knelpunten zijn en waar verbetering mogelijk is. Bijvoorbeeld onderzoek en beleid kunnen hiermee aan de slag.'

Wie heeft de scan ontwikkeld?

'Het initiatief komt van de vakgroep fruitteelt van ZLTO in navolging op een duurzaamheidsscan die eerder is gemaakt voor de boomteelt. De scan voor de boomteelt was geïnitieerd vanwege de vragen daarover in de markt. Voor fruitteelt is er op aandringen van de betrokken ondernemers meer aandacht voor ook het economische perspectief van de sector.'

Hoe lang duurt het invullen van de vragenlijst?

'Voor mijn eigen fruitbedrijf was ik ruim een uur bezig. Het invullen kan via de website www.groenisleven.nl en is een mooie klus om na de oogst even tijd voor vrij te maken. De scan maakt je als ondernemer soms op een verrassende manier bewust van je eigen bedrijfsvoering.
'Inmiddels hebben we zestig scans binnen van fruitbedrijven. Het zou mooi zijn om de komende maanden enkele honderden scans van bedrijven verspreid over het hele land te verzamelen.'

Is er specifiek vraag naar duurzaam fruit?

'GlobalGAP voor de teelt en ook steeds vaker Grasp voor de arbeid zijn in de markt standaardcertificaten voor duurzaamheid. Er zijn wel enkele supermarkten die aanvullende eisen stellen. De scan geeft een indicatie in hoeverre de bedrijven voor de afzet van hun fruit een plus scoren boven op de wettelijke eisen.'

Hoe duurzaam is de fruitoogst van 2015?

'Als we de oogst van nu vergelijken met die van twintig jaar geleden, dan hebben we behoorlijke stappen gezet in de sector. Dit geldt onder meer voor de gewasbescherming. De insectenbestrijding wordt inmiddels voor een belangrijk deel biologisch uitgevoerd en voor schimmels hopen we op snelle introductie van groene middelen. Overigens blijft de afhankelijkheid van de chemie een aandachtspunt.
'Daarnaast realiseren veel fruitbedrijven een behoorlijke energiebesparing en wordt in de sector meer gebruikgemaakt van groene energie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  10° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
 • Zondag
  19° / 3°
  10 %
Meer weer