Forse+kritiek+AOC%27s+op+onderbekostiging
Nieuws
© OCW

Forse kritiek AOC's op onderbekostiging

De Agrarische Opleidingscentra (AOC) zijn verontwaardigd over uitspraken van minister Jet Bussemaker van OCW. Zij stelde afgelopen week dat de voorgenomen bezuiniging bij het ministerie van EZ niet leidt tot onderbekostiging van het mbo-groen.

Berekeningen van de gezamenlijke AOC's tonen aan dat groen onderwijs vanaf 2016 substantieel minder geld krijgt voor haar studenten. 'Voor vergelijkbare opleidingen ontvangen groene scholen in de toekomst minder bekostiging.'

Lagere bekostiging

Als voorbeeld voeren zij de opleiding ‘medewerker buitenruimte’ (groenvoorziening). De AOC's ontvangen daarvoor ruim 1.500 euro minder dan een ROC voor een student stratenmaker.

Voor de opleidingen doktersassistent/dierenartsassistent bedraagt het verschil zelfs ruim 1.700 euro.

Weinig gehoor

Diverse Tweede Kamerleden stelden de dreigende onderbekostiging voor het mbo-groen aan de kaak tijdens behandeling van de OCW-begroting, maar tot nu toe vinden zij weinig gehoor.

In de begroting van EZ is een voorgenomen bezuiniging van 28 miljoen voor het groene mbo opgenomen.

Van tafel

De LLTB wil de bezuinigingen die er aan komen in het middelbaar agrarische onderwijs van tafel hebben, meldt 1Limburg. Volgens de LLTB is het van belang dat ook op een lager niveau vakkundig opgeleide mensen worden afgeleverd.

Dat is belangrijk voor de land- en tuinbouw, zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen. Hij hoopt volgende week al met staatssecretaris Martijn van Dam om tafel te zitten om de problemen te bespreken.

Weer

 • Maandag
  17° / 10°
  40 %
 • Dinsdag
  17° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
Meer weer