NAJK: bezuinigingen groen onderwijs fout

De bezuinigingen op groen onderwijs zijn zeer onverstandig, vindt voorzitter Eric Pelleboer van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

NAJK%3A+bezuinigingen+groen+onderwijs+fout
© NAJK

NAJK reageert daarmee op de voorgenomen bezuinigingen in het groene onderwijs. Die zijn opgenomen in de begroting van het ministerie van Economische Zaken die gisteren tijdens Prinsjesdag is gepresenteerd.

Het groene onderwijs moet de komende tijd zo’n 100 miljoen euro inleveren. 'Groen onderwijs van hoge kwaliteit, de begroting van het ministerie staat vol met deze zinsnede', zegt Pelleboer. 'Dat rijmt slecht met de voorgenomen enorme bezuinigingen.'

Innovatie en efficiëntie

Nederland is absolute koploper in de agrarische sector, gidsland als het gaat om innovatie en efficiëntie in de food- en agrisector, stelt Pelleboer.

'Tijdens de crisis van de afgelopen jaren was de landbouw de drijvende kracht achter onze economie. De Nederlandse overheid heeft altijd op de agrarische sector kunnen rekenen, dit besef ontbreekt. Onbegrijpelijk dat we besluiten om te bezuinigen.'

Investeren

In plaats van minder moet er juist meer geld naar groen onderwijs, benadrukt de NAJK-voorzitter. 'Ondernemen is topsport: wereldkampioen worden is moeilijk, kampioen blijven is echter nog veel moeilijker. Juist daarom moeten we extra investeren in training.'

De agrarische sector in Nederland is sterk aan het vergrijzen. 'Minder dan 6 procent van de agrarische ondernemers is jonger dan 35 jaar. Meer dan 20 procent van de boeren en tuinders is ouder dan 65 jaar', weet Pelleboer.

Opvolger

Het grootste deel van hen heeft bovendien geen opvolger, gaat de jongerenvoorman verder. 'In plaats van te bezuinigen zou al onze tijd en energie besteed moeten worden aan het opleiden van de agrarische ondernemers van de toekomst.'

Verder moet er worden gewerkt aan wegnemen van obstakels rondom bedrijfsovernames. 'Maar ook aan het behouden van onze positie als een van de belangrijkste exporteurs van agrarische producten ter wereld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer