Goed+en+slecht+nieuws+groen+onderwijs
Nieuws
© De Groene Welle

Goed en slecht nieuws groen onderwijs

De algemene korting met 2 procent op het budget van het groene onderwijs is van de baan. Tegelijkertijd moet het groene mbo het wel met minder geld doen.

Dat blijkt uit de dinsdag gepresenteerde begroting 2016 van het ministerie van Economische Zaken(EZ).

Door de verwachte toename van de leerlingen- en studentenaantallen in het groen onderwijs stijgen de kosten de komende jaren. Het kabinet wilde daarom de uitkering per leerling verlagen.

Meevallers naar onderwijs

Dat plan is van de baan. Besloten is om incidentele meevallers binnen de EZ-begroting te bestemmen voor het groene onderwijs.

Eventueel wordt ook een voorschot genomen op de uitgaven na 2022. Dan zal de toename van de leerlingen- en studentenaantallen naar verwachting weer afvlakken.

Basisbekostiging

Het groene mbo krijgt echter wel te maken met een bezuiniging op de basisbekostiging, met name op de praktijkleergelden. In totaal komt daardoor 28 miljoen euro minder binnen.

De AOC Raad heeft hier inmiddels tegen geprotesteerd. De Tweede Kamer zou een einde moeten maken aan de ongelijke bekostiging tussen het groene en het overige mbo.

'Onze leerlingen mogen niet de dupe worden van een financieel probleem bij het ministerie van EZ', zegt Jan-Pieter Janssen, voorzitter van de AOC Raad.

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer