Voedsel+en+bloemen+per+trein+naar+China
Nieuws
© Wageningen UR

Voedsel en bloemen per trein naar China

Transport van voedingsmiddelen en bloemen van Nederland naar China kan goed via het spoor, zegt LEI-onderzoeker Xiaoyong Zhang.

De onderzoeker schreef in samenwerking met de Rabobank een rapport over de kansen voor de agrifoodsector om producten per trein te vervoeren in plaats van per vliegtuig.

Het duurt dertien dagen om producten per trein te vervoeren van Rotterdam naar de Chinese havenstad Chongqing. Dat is weliswaar langer dan per vliegtuig, maar ook vijf keer zo goedkoop, stelt Zhang. Bovendien wordt er milieuwinst mee behaald.

Laptops

Goederentreinen worden voornamelijk ingezet voor het transport van laptops van China naar Europa en keren vaak grotendeels leeg terug. De Nederlandse agrifoodsector zou deze treinverbinding kunnen benutten, stelt Zhang.

'Chinezen kunnen hun groente, fruit, vlees, bloemen en melkpoeder ook uit andere landen importeren. Voor hen is het niet interessant om uit te zoeken of er verse producten per trein kunnen worden vervoerd', stelt de onderzoeker.

Export beperkt

De vraag die ons land zich volgens Zhang moet stellen: 'Kan Nederland het zich permitteren om deze markt te verliezen? Nederland mag dan netto de tweede exporteur zijn van agrarische producten, de export naar China is nog heel beperkt'.

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer