Nieuwe kijk op gewasgezondheid

De jaarlijkse regionale gewasgezondheidsdag voor de glastuinbouw, georganiseerd door Mertens, Botany, LTO Glaskracht Nederland en de LLTB, vond plaats op donderdag 15 oktober in Meterik. Centraal stond de vraag hoe glastuinders kwaliteit en productie kunnen blijven garanderen tegen de achtergrond van steeds strengere regels.

Het effectieve middelenpakket staat echter onder zeer grote druk door toenemende wet- en regelgeving. Reden voor de sector, onderzoek en toeleveranciers om de koppen bij elkaar te steken en indringend na te denken over innovatieve en praktische oplossingen.
Het ontvangst en de opening van de gewasgezondheidsdag waren in handen van Maritza van Assen, directeur van Nefyto, de brancheorganisatie van de agrochemische industrie in Nederland, en Jean Aerts, portefeuillehouder Water van LTO Glaskracht Nederland.
Beiden adviseren om de principes van IPM maximaal toe te passen. Hiervoor zijn en blijven echter correctiemiddelen noodzakelijk. Verdere vergroening wordt behaald door ontwikkelen en toepassen van laag risico (biologische en chemische) middelen. Voor behoud van het middelenpakket is emissieverlaging noodzakelijk.
Dat glastuinders worden beperkt in het pakket en toepassingsmogelijkheden van correctiemiddelen om de kwaliteit en oogstzekerheid te garanderen, is niets nieuws. Maar de situatie wordt steeds nijpender. In de branche leeft de vraag of plantgezondheid in het steeds smaller wordende speelveld nog is te realiseren.
In een serie workshops over bodem- en plantgezondheid, gewasbeschermingstechnieken en diverse middelen en maatregelen kwam aan de orde hoe ondernemers kunnen omgaan met de steeds strengere eisen. Het ging onder meer over het inzetten van schimmels, bacteriën of gisten bij de biologische bestrijding van plantenziekten en plagen.
Jan Hulst (Bayer Crop Science) deelde zijn visie over gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong. Hans Beerkens en Dick Alards (Mertens) legden uit dat door slimme technieken met luchtondersteuning de beperkte middelen zo effectief mogelijk zijn in te zetten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer