Eierprijzen+op+langere+termijn+onder+druk
Nieuws
© fffff

Eierprijzen op langere termijn onder druk

Op de langere termijn lijken de eierprijzen weer onder druk te staan als legbedrijven in de Verenigde Staten zijn herbevolkt. Ook bestaat vrees voor groei van het aantal leghennen in de EU.

Naar verwachting is het aantal leghennen in de Verenigde Staten over één tot anderhalf jaar weer op het oude niveau. De Amerikanen zullen zich dan weer volop gaan mengen op de wereldmarkt van eieren.

Half juni was de laatste piekuitbraak van de aviaire influenza. Meer dan 34 miljoen legkippen - 11 procent van de Amerikaanse legkippenstapel - werd in verband met de virusziekte geruimd.

Volgens Anevei laten de eierprijzen zich lastig voorspellen. 'In de VS wordt hard gewerkt aan het herstel van de eigen productiestapel', stelt voorzitter Hubert Andela van Anevei. 'Als dat doorgaat, zal in een termijn van maanden de vraag vanuit de VS teruglopen naar het niveau van voor de vogelgriepuitbraak.'

Risico

Het risico bestaat dat in de EU de leghennenstapel groeit onder invloed van de huidige goede prijzen. Als dit gebeurt en de vraag uit de USA ook weer weg valt, kan dit flinke negatieve gevolgen hebben voor de prijsvorming in de EU.

'In de jaren na vorige grote vogelgriepuitbraken in de EU lieten na een aanvankelijke prijsstijging, de prijzen ook een sterk dalende trend zien door een te hoog aanbod aan eieren.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer