Sector+voorzag+eierschaarste+niet
© Nieuwe Oogst

Sector voorzag eierschaarste niet

De snel stijgende eierprijzen, veroorzaakt door schaarste op de markt, heeft de pluimveesector verrast. 'Niemand verwachtte dat de Europese Unie het kooiverbod, dat op 1 januari is ingegaan, zo strikt zou handhaven.'

'Iedereen dacht dat er meer tijd zou zijn om om te schakelen', zegt secretaris Alex Spieker van vakgroep Pluimvee van LTO/NOP.

Ook de vereniging van eierproducenten Anevei zegt de huidige situatie niet te zien hebben aankomen. 'Natuurlijk weten wij al 10 jaar dat het kooiverbod eraan zat te komen, maar we dachten met zijn allen dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen, dat het zichzelf wel zou regelen', zegt secretaris Clara Hagen van Anevei.

Strikte handhaving

De strikte handhaving door de Europese Unie leidt tot het eiertekort op de Europese markt. Hierdoor schieten de prijzen elke week omhoog.

De economische crisis heeft volgens haar het tekort aan eieren verder versterkt. 'Banken verstrekken nauwelijks meer kredieten, waardoor omschakeling voor een deel van de pluimveehouders in Spanje en Portugal niet mogelijk is.'

Prijsdaling

Spieker verwacht dat de prijzen in de loop van de zomer wel weer zullen dalen. Of er weer een prijsval komt, zoals in 2010 en vooral 2011, is volgens hem afhankelijk van de snelheid waarmee Europese pluimveehouders omschakelen.

Voor de prijs is het beter als dit geleidelijk gebeurt.

• Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, Vakkatern Veehouderij

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer