Extra lange haksellengte snijmais

Bij melkveehouder Jos Siebes in Laag-Keppel is woensdag snijmais gehakseld met een haksellengte van 26 tot 30 millimeter.

Dat gebeurde met een hakselaar van het merk Shredlage, populair in de Verenigde Staten. Siebes had woensdag de Nederlandse primeur voor deze hakselaar. AgruniekRijnvallei gaat in samenwerking met Claas-importeur Kamps de Wild enkele Shredlage-demokuilen aanleggen.
Het grote verschil met traditioneel hakselen is de haksellengte van 26 à 30 millimeter en de speciaal ontworpen korrelkneuzer die de snijmais intensief bewerkt. De korrel wordt hierdoor meer verkleind en de plant wordt meer uit elkaar getrokken.
'Uit onderzoek blijkt dat de koe het zetmeel en de plant beter kan verteren en dat de mais een bepaalde structuurwerking houdt. Hierdoor blijft de pens efficiënter functioneren en neemt de productie toe', zegt Jan-Willem Lammers, specialist rundvee bij AgruniekRijnvallei.
Komend winterseizoen wordt gekeken hoe de koeien op de mais reageren en wat voor invloed deze innovatie heeft op de productie.
Overigens leek grof hakselen in het begin van deze eeuw een hype te worden. Onderzoek bij het toenmalig praktijkcentrum Cranendonck in Soerendonk leerde dat de effecten van grof hakselen op de kauwactiviteit en de pensfermentatie gering zijn. Grover hakselen leidt ook tot een lagere drogestofopname.
Daarentegen worden voederverliezen groter bij een langere haksellengte. Celwandrijke delen, zoals de spil, blijven liggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer