Lodders%3A+waar+blijft+evaluatie+vogelgriep%3F
Nieuws
© AgriMOndiaal

Lodders: waar blijft evaluatie vogelgriep?

De VVD wil van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) weten waarom het evaluatierapport over de vogelgriepuitbraken nog niet openbaar is gemaakt.

Adviesbureau Berenschot maakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een evaluatierapport over de bestrijdingsmaatregelen van de H5N8-vogelgriepuitbraken.

Volgens VVD-Kamerlid Helma Lodders zou dit rapport voor de zomer door Berenschot aan het ministerie worden opgeleverd. Het is echter nog niet openbaar gemaakt.

Vogeltrekseizoen

'Ik wil weten of dit rapport gereed is of niet', zegt Lodders. 'De evaluatie is van belang want het vogeltrekseizoen komt er weer aan.'

Lodders stelt dat, gezien de recente uitbraken van hoog pathogene vogelgriep in Duitsland en Engeland, er haast is geboden bij implementatie van maatregelen om de verspreiding van vogelgriep te minimaliseren.

Gelijke regels

'Gelijke regels bij een uitbraak van vogelgriep is van groot belang', zegt Lodders 'Bij een recente uitbraak in Duitsland, in een pluimveerijk gebied, zijn geen aanvullende maatregelen doorgevoerd zoals bijvoorbeeld 72 uur stand still of vervoersgeboden. In Nederland gebeurt dit wel.'

Lodders wil van Dijksma weten of zij bereid is op Europees niveau afspraken te maken bij een mogelijke uitbraak van vogelgriep zodat ondernemers met een gelijke aanpak worden geconfronteerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer