Kwart miljard voor 10 jaar onderzoek

Plantum en het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Uitgangsmaterialen vragen van de overheid een investering van 250 miljoen euro voor tien jaar plantenonderzoek.

Haijo Dodde
Deze publieke bijdrage is onderdeel van de onderzoeksvisie ‘Mastering the plant’, die afgelopen week in Den Haag is aangeboden aan de commissie Economische Zaken. Plantum en het TKI Uitgangsmaterialen vragen met de visie vooral aandacht voor fundamenteel onderzoek en een langdurige beleidsfocus op plantaardig onderzoek.
In een persbericht benadrukken de organisaties het belang van het verkrijgen van fundamentele kennis en het opleiden van jong talent. De expertise is van belang voor het zoeken naar oplossingen voor grote sociale uitdagingen, zoals voedselzekerheid en verduurzaming van de groene productieketen.
Gewassen moeten volgens de visie op deze uitdagingen worden voorbereid, zodat ze goed presteren bij klimaatveranderingen, voldoende opbrengen en kunnen voldoen aan de vraag naar natuurlijke industriële grondstoffen. De veredeling speelt daarbij een belangrijke rol.

Plantenkennis

Thijs Simons is namens Plantum betrokken bij het opstellen van de onderzoeksvisie. Hij vertelt dat 40 procent van het gevraagde onderzoeksbudget bestemd is voor fundamenteel onderzoek. ‘Dit is een onderdeel van het onderzoek dat binnen het topsectorenbeleid te weinig aandacht krijgt.’
De focus in de onderzoeksvisie ligt op de wetenschappelijke disciplines fytopathologie, plantenfysiologie en kwantitatieve genetica. Versterking van deze vakgebieden heeft de grootste meerwaarde voor zowel de kennisinstellingen als het bedrijfsleven.
Simons ziet de onderzoeksvisie vooral als een stuk dat meegenomen wordt in het lobbycircuit. ‘Politici moeten aan deze onderzoeksvisie denken als ze een kistje sla of tomaten zien. Het moet bij de overheid tussen de oren gaan zitten dat ook zij haar verantwoordelijkheid neemt bij de ontwikkeling van plantenkennis op wetenschappelijk niveau.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer