Hoge prijs voor aanpak fraude

Maatregelen om mestfraude terug te dringen, treffen ook goedwillende ondernemers. 'De sector betaalt een hoge prijs voor de fraude die plaatsvindt met mest', erkent staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ).

Dat weerhoudt haar niet om te komen met forse aanscherpingen van het beleid. Het uitgangspunt is nultolerantie. 'Niet-naleving van de Meststoffenwet heeft grote impact op de agrarische sector en het milieu. Tegelijk ondermijnt dergelijk handelen het draagvlak voor mest en mesthandel in de samenleving.'
Dijksma kondigt onder meer aan dat nieuwe mesthandelaren eerst grondig worden onderzocht op hun betrouwbaarheid. Alleen als de uitslag daarvan positief is, worden ze geregistreerd.
Om de aan- en afvoer van mest beter te kunnen controleren, wordt per 1 januari de registratie van mestopslagen verbeterd. Van alle opslagen worden de gps-coördinaten vastgelegd. Elke opslag krijgt een uniek nummer, zodat bij wisseling van eigenaar geen onduidelijkheden optreden.
Ondernemers die opvallen door mesttransporten met extreem hoge of lage mineralenconcentraties, worden strenger aangepakt. Ze kunnen tijdelijk verplicht worden alle afvoer 24 uur voor het laden aan te melden.
Ingrijpend is de onafhankelijke bemonstering van vaste mest. Organisaties die willen bemonsteren, moeten zich bewijzen om erkenning te krijgen. Eigenaren van mest moeten er altijd voor zorgen dat de monsternemer tijdig langskomt, anders mag de mest niet worden vervoerd.
De staatssecretaris ziet dit als een van de belangrijkste onderdelen van de totale fraudeaanpak. Ze neemt daarom tijd voor een goede voorbereiding. Ze wil de voorwaarden voor de onafhankelijke bemonstering in de eerste helft van 2016 publiceren.

Minder uitzonderingen

In de toekomst zullen bedrijven nog amper gebruik kunnen maken van uitzonderingen op de regels. Dijksma meldt dat nu bij bijna een kwart van alle mesttransporten gebruik wordt gemaakt van een of meer uitzonderingen. 'Dit zet de handhaafbaarheid en de naleving onder druk', aldus de staatssecretaris.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer