LTO: mestfraude geen probleem

Volgens voorzitter Eric Hubers van LTO Nederland-vakgroep Pluimveehouderij is het versterken van de controle op mestfraude binnen de pluimveehouderij niet nodig. 'In de pluimveesector vormt dit geen enkel probleem.'

LTO%3A+mestfraude+geen+probleem
© Pieter Stokkermans

Dat bleek gisteravond tijdens de ledenbijeenkomst van LTO Noord /NOP-vakgroep pluimveehouderij in Ugchelen.

Om fraude tegen te gaan wil het ministerie van Economische Zaken de maatregel AGR (Automatische Gegevens Registratie) GPS-systeem met automatisch laad- en lossignaal per 1 januari 2015 invoeren.

Dikke en dunne fractie

Volgens Hubers vindt de mestfraude plaats waar de mest wordt gescheiden in een dikke en dunne fractie. Scheiding van mest speelt niet binnen de pluimveehouderij.

Bij scheiding is het aantrekkelijk om zoveel mogelijk fosfaat via de dikke fractie af te voeren. De dunne fractie wordt dan vaak over het land uitgereden.

Monstername

Volgens de vakgroep beperkt AGR GPS de mogelijkheden bij mesttransport via charters naar het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland.

Het gaat hierbij om gps op de getrokken voertuigen of containerbakken waarin pluimveemest wordt afgevoerd. De vakgroep pleit voor uitzonderingen bij geborgde ketens.

Export

De vakgroepvoorzitter stelt dat in 2010 93 procent van de pluimveemest bestemd was voor export of naar de energiecentrale in Moerdijk ging, waar het wordt verbrand om energie op te kunnen wekken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer