Dieren in de StarPlus stal groeien harder

Dieren in de StarPlus stal groeien harder. Er is niet eenduidig één factor aan te wijzen die de hogere groei in de StarPlus stal verklaart. De onderzoekers verwachten dat de oorzaak ligt in de combinatie van onbeperkte voedering en lagere staltemperaturen.

De StarPlus stal is een integrale duurzame varkensstal met aandacht voor de behoeften van mens, dier en milieu. Varkens krijgen in de StarPlus stal meer ruimte met zowel een binnenruimte als een overdekte uitloop.

De hele stal wordt op een natuurlijke manier geventileerd door de emissies bij de bron aan te pakken. Een mestbandensysteem voert de mest af naar een minivergister. De StarPlus stal is zo’n tweeënhalf jaar terug in gebruik genomen op het Varkens Innovatie Centrum in Sterksel.

Meerprijs van 8 eurocent

Voor het StarPlus concept uit dit onderzoek zou een meerprijs van 8 eurocent per kg geslacht gewicht nodig zijn ten opzichte van regulier op 0,8 m2 voor een vergelijkbaar resultaat. Hiervan is 6 eurocent gebaseerd op extra voerkosten (vanwege buitenklimaat) en 2 eurocent huisvestingskosten.

Bij een mogelijke besparing op mestafzetkosten door mestscheiding kan dit 5 eurocent per kilo worden. Naast reductie van de kosten kan ook een hogere marktprijs worden gevraagd voor varkensvlees uit het StarPlus-concept.

Groei van dieren in StarPlus

Er is niet eenduidig één factor aan te wijzen die de hogere groei in de StarPlus stal verklaart. De onderzoekers verwachten dat de oorzaak ligt in de combinatie van onbeperkte voedering en lagere staltemperaturen.

Het voeren van snijmais gaf geen duidelijke verhoging van de groei, maar wel een verhoogde EW-conversie van de varkens. Voor meer informatie over de StarPlus stal klik hier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer